tirsdag 30. september 2008

oppdatering apport-trening mm

I dag har jeg kjørt noen økter med Zaffie,- for en finpuss før helga.

Kjørte først to økter bli sittende med forskjellig vanskelighetsgrad. Begynte først å gå litt forsiktig fra henne,- deretter tok jeg godbiter for å lokke henne til å forlate posisjonen. Hun klarte å holde seg i skinnet,- og jeg økte derfor på til å vifte med en leke av lav verdi. Klarte seg fint,- så jeg fant fram anda... begynte å klapre med tenna,- men satt fortsatt i ro. kjempeflink hund. Belønnet henne skikkelig hver gang med både lek med godbiter og lek med taufreesbee til slutt. Kvalitetsbelønning hjelper håper jeg..selv om det noen ganger virker som om det er like mye belønning å løpe som en gal, så da blir det gjerne til at hun får belønnet seg selv med gal-hund-i farta-lek.

Prøver nemlig å gi slipp på min kontrollfreak tendens med henne, og trene henne uten bånd,- ihvertfall på steder der jeg ikke ødelegger ofr andre som trener. Egentlig litt motsatt av det jeg burde gjort,- siden det er henne som er vill og gal,- ikke Fluffy..

Grunnen er vel at det er Morten superulvs kloke ord som omsider har begynt å sige inn over meg.Vel vel..

Det koster iallefall Zaffie mye å øve på bli øvelser.(til forskjell fra Fluffy som bare synes det er koselig å sitte å se på meg og vente til jeg finner på noe bedre for henne å gjøre).

Hver hund sin utfordring , det har jeg virkelig fått lære meg nå..

Bli må være en av de tingene vi skal fokusere på i hele vinter tror jeg,- såfremt hun ikke forandrer seg veldig etter første løpetid. Hun er den typen hund som kan finne på å lage show i lydighetskonkurranser, ved bare å gi full gass og løpe som en tulling for å få ut litt energi. Ganske moro for de som ser på,- men ikke for den som skal stille til start(les meg).



Foruten det trøbbelet vi har med tjuvstarten i div øvelser,- er hun en drøm å jobbe med. Tåler ufattelig mange repetisjoner til å være bare 8 mnd,- men alder har kanskje ikke så mye å si?

(vel, det hender jo hun er litt på snusern,- men det er minimalt )

Hun tar poenget i øvelsene fort,- så det gjelder å ha kriterieplanene klare. Hvis jeg bare går ut for å trene uten en plan,- går det fort i ball,- så det er en fin måte å disiplinere meg selv til å tenke grundig gjennom det jeg skal gjøre før jeg starter opp.

Er hun helt gira,- hender det at hun gjør hundre ting på en gang. Jeg har begynt å holde henne i båndet når hun begynner sånn,- og holde henne sånn at hun ikke får øyekontakt med meg. Når jeg lar henne få et nytt forsøk,- og hun klarer å gjøre bare en atferd(feks ligg), og ligger så lenge at jeg rekker å klikke..så belønner jeg skikkelig med en lang lekepause.
Det ser ut til at det går i riktig retnig iallefall...

I økt nr tre baklengskjeda jeg innkallingen. Siden vi akkurat hadde hatt ei økt med bli sittende,- gikk dette som en drøm. Håper det sitter i noen dager...

Økt nr fire var bli i utgangstilling mens jeg liksomkaster apporten. klikker for at hun sitter i ro.. jeg kaster apporten forsiktig,- og klikker for at hun sitter .. like før hun ikke klarer å beherske seg,- men hyppig klikking og belønning gjør at hun klarer å holde seg i skinnet. Jeg kommanderer bli og henter apporten selv(hvis hun kunne snakke,- så hadde hun sagt; hva er det egentlig du driver med?? det der er jo MIN oppgave..hun sendte meg nemlig bare DET blikket) he he.
Jeg gjentok øvelsen noen ganger,- mens jeg småhumret for meg selv. Morsomt med hundetrening:-) !



Økt nr fem var baklengskjeding av apport. Alle ledd gikk supert,- helt frem til kastinga. Første gang kasta jeg apporten,- og hun løp ut i det jeg slapp apporten..
Æsj altså...skal jeg feige ut og øve BLI enda en økt? Nei,- jeg bestemmer meg for å prøve ihvertfall tre ganger.
Møter henne på halvveien,- og tar ifra henne apporten,- uten å gidde å gi henne oppmerksomhet i det hele tatt. Venter 10 sekunder med ryggen til henne. Ber henne komme på plass,- og hun setter seg fint,- og klaprer tenner i bare forventning om hva som skal komme..
Jeg kaster apporten forsiktig ut.. og hun blir sittende!
O' lykke,- tenkt at en kan bli så glad for så lite!
Jeg sier apport med verdens blideste stemme,- og hun løper ut og henter apporten,- og hiver seg inn i utgangstilling. Takk og verdens største jackpot blir delt ut:-)

Neste gang er jeg litt tøffere og kaster litt lenger. Hun sitter i ro,- og jeg sier apport. Henter den inn og setter seg fint(det er jo ikke den biten vi sliter med) Takk og superbelønning. Gjentar øvelsen 5 ganger og alle gangene går det fint.. Skal ta ei ny økt i morra,- så da får jeg se om det har gått opp et lys for henne,- eller om det var bare flaks.. Idag ser det ihvertfall lyst ut,- så da får jeg glede meg over det så lenge det varer!



Kjørte ei økt til slutt med fremadsending til kjegle med stå. Hun er ikke helt stabil der enda,- men det er jo en stund til vi skal bruke det i konkurraser ihvertfall,- så der har vi litt å gå på...

Vel,- det var omtrent det jeg har gjort i forbindelse med hundetrening i dag. Imorgen er det siste dag jeg har mulighet til å forberede meg hjemme,- så da får jeg kjøre ei økt med dekk under marsj,-ei økt med apporten(igjen) og kanskje hopp over hinder.. må vel legge om til vinterdekk også,- så jeg er sikker på å komme frem til Trondheim.

Gleder meg skikkelig til å se alle sammen igjen!

6 kommentarer:

Kari-Anne Undlien sa...

Ok, da drister jeg meg utpå med en teoretisk tenkt løsning vedr "bli"-øvelsene. Men, husk å ta det for det det er Aase (jeg har jo egentlig ikke peiling på hva du sliter med) ;o)

Hva med å sette adferden "løp tulling" under stimuluskontroll?

Jeg inbiller meg at det skulle by på få problemer å sette adferden under stimuluskontroll med Zaffie? Adferden er der jo i aller høyeste grad, du trenger bare å sette et navn på den, sant? Og ellers sørge for at hun ikke får anledning til å løpe tulling uten at det magiske ordet er sagt. Det siste handler bare om kontroll (og det er jo du knallgod på!)

Jeg ville hatt et signal på dette som er ekstremt kort og distinkt i uttalen. Syns selv at ordet "ja!" er perfekt jeg da... Da blir det enklere å bruke det presist når du skal bruke signalet til å forsterke andre adferder.
F.eks kan hun av og til løses ut fra en bli-øvelse med det magiske ordet. Kanskje bli-øvelsene får større verdi for henne da?

Kari-Anne Undlien sa...

Glemte forresten å gratulere med fremgang på apporten. Høres ut som dere er kommet inn på rett spor :o)

Følger ellers spent med på din siste innspurt mot eksamen!

Aase sa...

Hei.
Takk for et bra innspill. skal prøve å sette ord på atferden. JA er opptatt til avstandsbelønning(liker ja bedre enn versågod) Men kan jo ha RUN(med norsk uttale på r)eller Run, Forest, run!( som i Forrest Gump. hi hi
Får vel ta ei økt i morra også,- så hvis jeg får tid ,- så blogger jeg aktiviteten:-)

Kari-Anne Undlien sa...

Enig! Hvis dette ordet skal bli "magisk" så bør det skille seg klart ut fra andre signaler :o)

Kristin Forså sa...

Artig å lese i bloggen din:)

Fanny bruker "Spring" kommandoen til Pi. Jeg vil tro det er en av yndlingsatferdene til Pi, og hun får jo både kontroll på atferden, og en ny belønning ved å sette kommando på den. Synes det var en kjempegod ide Kari-Anne;)

Lykke til i Trondheim Åse:)

Aase sa...

Hei Kristin:
Takk for det,- jeg tror jeg trenger en lykkeønskning eller tre:-)
(Men er faktisk ikke nervøs ..ihvertfall ikke enda)
Enig at det er en god ide å ha gal-hund under stimuluskontroll.. skal si det magiske ordet neste gang atferden inntreffer..
Gleder meg til du skal begynne med tag-teach på meg,- tror at mye av det vi sliter med i øvelsene vil bli bedre da altså:-) Vi ses kanskje en dag til uka??
Aase