onsdag 27. august 2008

prosjekt stilletrening og runderingskurs dag 2.


Endelig var det dagen for skogstrening/runderingskurs igjen:-)


Kari-Anne, Kristin, Christine og jeg hadde avtalt å møte tidlig,så vi kunne få trent litt lydighet,spor og rundering før de andre kom. Jeg hadde dessuten satt stilletrening på programmet for Zaffie,- så det var nok av ting å finne på. Hadde vært i kontakt med Morten Superulv før på dagen, for å få gode råd så jeg kunne komme gjennom kvelden med minst mulig frustrasjonsbjeffing. Her er noen av rådene jeg fikk fra han, samt råd jeg har fått fra før:


Når oppstår atferden..


ADVARSEL:kjedelig side følger!de som ikke har dette problemet,- kan hoppe over denne siden i bloggen.Her følger en detaljert beskrivelse av et problem, tiltak som jeg har planlagt og en beskrivelse av hvordan det gikk med treningen i dag.egner seg mest for nerder som meg selv..
Jeg har sett at bjeffingen oppstår i følgende settinger..


1. I bilen,- hvis hun hører det er flere hunder og folk i nærheten.Dette gjelder kun i skogen,- evt på Benterud der vi trener lydighet. = JEG VIL BLI MED Å TRENE!! SLIPP MEG UT!


Hjemme, eller utafor butikken er hun lydløs(heldigvis!)


Tiltak: Ha teppe over buret,- parkere i god avstand fra de andre- ikke ta henne ut når hun bråker, men vente til hun har vært stille noen sekunder.


2. Når jeg tar ut Fluffy for å trene. Tiltak,- samme som over+ gå lenger unna bilen,- så hun ikke hører klikket så godt.


3. Når jeg tar på runderingsdekkenet, og hun må gå frem til start,- sette seg i frivillig utgangstilling før hun får løpe ut til figuranten.= slipp meg,- slipp meg jeg vil løpe i skogen!


Tiltak: Strø godbiter på bakken ved bilen som hun kan konsentrere seg om å spise opp før vi gjør noe som helst.. gjerne ta etpar plukkerunder før jeg setter på dekkenet. evt ta noen enkle øvelser,- som feks håndtarget, musematte. Tiltak 2 er at jeg tar på dekkenet,- løper til start og slipper henne direkte (vill og gal metoden) uten utgstilling først. "Jeg må våge å slippe opp litt på kontrollen rådet" er nok det som er det vanskeligste å følge for meg,- kontrollfreak som jeg er.. egentlig litt rart,- siden jeg ikke er sånn i det hele tatt som type.. skulle gjerne hatt et snev av perfeksjonisme,- kontroll og ryddighet i huset også.. ingen kan rote og suse så mye som meg. Har muligens et system i rotet,- men det er bare muligens :-)


Tiltak 3 er at jeg går i normalt tempo mot start,- bråker hun,- snur vi og går noen meter tilbake mot bilen. klikk og belønn ofte hvis hun klarer å være stille.. går deretter mot start igjen. jeg kan veksle mellom metode vill+gal og kontroll.


4. Hvis det blir pauser i treninga når vi trener lydighet.Bjeff=ikke sov muttern,- jeg vil jobbe! Holder jeg mølla igang,- dvs belønner ofte,- er det bare av og til hun gir lyd i fra seg. I akkurat den delen av treningen,- er det jeg som må være mye flinkere til å sette kriterier etter prestasjon. ikke for sakte frem,- og ikke for fort(er nok mest det første som gjelder tror jeg )


Ikke la henne hilse på andre når vi trener(elementært men ikke alltid så lett å gjennomføre i praksis) Hun er jo glad i å rase rundt i full speed med feks Cara,- så synet av henne,- kan få henne til å bjeffe. Heretter skal jeg prøve å skjerpe meg,- og bare la henne hilse/leke på tur eller hvis vi er ferdig med å trene for dagen.(selv om det ikke er så lett,- siden Cara er en søtnos og de er gode venner)


5. Binde henne til et tre i nærheten av der vi sitter og har pause, Belønne henne for å være stille.(ofte i starten!) Brukshunder må kunne tåle å stå bundet,og ikke bråke,- så dette må vi trene på.
Vel,- planen var klar,- og noen av tiltakene ble testet ut i går.
1.Jeg parkerte litt unna der hvor jeg forventa at de andre ville stå(jeg var førstemann)- la teppe over buret, ga henne en kong med ørlitegranne leverpostei inni så hun hadde noe å finne på mens hun venta.ingen lyd.


2. jeg la et lite godbitspor,- og mens vi venta på å gå det,- trente vi litt lydighetsøvelser som det er litt fart i(hopp over hinder,-lineføring,- innkalling+lek som belønning)


Gikk sporet,-og satte henne i bilen.ingen lyd.


3. hørte noen av de andre hundene . litt lyd,- så jeg lokka døra nærmest hundene. stille.


4. Vi satte oss for å ta kaffe og tenne grillen,- så da tok jeg henne ut og bandt henne til stolpen rett ved der jeg satt. Litt ivrig på å hilse,- men gav fort opp. jeg strødde noen godbiter på bakken så hun kunne ha noe å gjøre. ingen lyd(men nesten lyd etpar ganger) satte henne i bilen da vi skulle tråkke terreng og merke midtlinja. ingen lyd. Da vi kom tilbake, satte vi oss for å ta litt mat.hun hørte vi snakket. mye lyd,- så jeg lokka dørene til bilen. ble bedre da,- men litt lyd var det..


5 jeg venta til det ble stille før jeg tok henne ut for å rundere. vi tok vill og gal varianten i dag,- og da klarte hun å komme frem til start uten en eneste lyd. fantastisk:-)


Etter runderinga var ferdig(bare Kristin og jeg som runderte før kursstart) var hun stille. Til og med mens vi satt og skravla alle sammen før vi starta kurset,-var hun taus. det holdt helt til jeg skulle finne frem bringkobbel mm i bilen og Kristin og jeg trente Maya på meldingstrening like ved bilen. Da var hun lei av å ha pause,- og ville være med på treninga igjen..


Jeg var godt fornøyd med dagens økt,- og fortsetter stilletreninga neste uke.
Runderingskurset dag 2.

Ane og Guro kom akkurat da vi skulle begynne treninga(før kurset) Jeg hadde invitert de til å grille med oss,- og var ikke akkurat noen god vertinne,- siden jeg forsvant avgårde med det samme. Men,- jeg lover å være flinkere neste gang.(da skal vi også grille nemlig) Vår diskusjon rundt halsmelding på katt ble derfor ikke noe av desverre.. Får ta det til uka..
Nuffen Konrad måtte desverre melde avbud i dag pga sykdom. Han har sannsynligvis fått epilepsi :-( Matmor dukket heldigvis opp,- og det var jo koselig! Ellers så var resten av gjengen samlet. I tillegg hadde vi fått med en hane i kurven den dagen.


Per-Erik fra Ring blad holder på å lage et friluftsmagasin som skal være et vedlegg til avisa,- og skal skrive om jenter og en friluftsakivitet. Hva passer vel bedre enn å skrive om hundetrening der det bare er jenter som deltar på kurset? :)


Per-Erik hang på rundt i skogen,- tok en masse bilder og stilte noen spørsmål,- så får håpe det blir en flott artikkel!(det gjør det sikkert!)
Må si at alle hundene imponerte veldig i dag igjen. Samtlige hunder hadde gjort store fremskritt siden sist uke. De har nok ligget hjemme og drømt om å kjekt det er å løpe rundt i skogen for å finne snille folk som gir dem godis eller leker.


Denne gang måtte jeg imidlertid se meg slått av Christine i figurantduellen.Vi skulle leke med Hilma. Hos Christine var det full fart,- og stormende jubel. Hos meg var det bare å løpe bort, snuse på pinnen,- og løpe over til kule Christine igjen.. FLERE GANGER PÅ RAD:: hulk hulk,- min selvtillit som figurant har fått seg en skikkelig knekk..Jeg bøyer meg i støvet for Christine og kroner henne herved som kveldens figruantdronning!


Til tross for mitt nederlag hadde jeg en utrolig festlig dag i skogen. Neste gang er det siste gang allerede,- men jeg håper at alle sammen har lyst til å fortsette runderingstreningen fremover. Det var nemlig en baktanke med kurset... Å få laget ei runderingsgruppe som vi kan trene sammen med utover høsten:-) Kanskje jeg kan få de til å bli med hvis jeg stiller med grill på treningene,- så de kan spise middag ute i skogen,- + ei kake i ny og ne?? Jeg vil nemlig så fryktelig gjerne ha noen å trene rundering med!!!


14 kommentarer:

Kari-Anne Undlien sa...

Aase! Jeg må bare få si deg at jeg liker bloggen din bare mer og mer. Du skriver så ryddig og bra, og konkret om treningen din. Veldig veldig leservennlig. Også for folk som ikke er "nerds", vil jeg påstå :o) Jeg er sikker på at du kommer til å bli en god instruktør når den tid kommer (og det gjør den - garantert!)

Ja, det ble en utrolig hyggelig skogdag i går! Jeg reiste fra Gjøvik kl halv to og var ikke hjemme igjen før halv tolv på kvelden *GULP!* Tiden går fort i godt selskap, gitt ;-P

Aase sa...

Takk! Du smelter mitt hårde hjerte med slike godord:-) !
Håper jeg står til eksamen da,- så jeg kan fortsette å skrive om treninga i bloggen min.(og ikke bare om det livet jeg da blir tvunget til å leve:sofaliv med ukeblader og konfekt..sukk) he he

Vivian sa...

Jeg skal gi figurant-selvfølelsen din et løft Aase; når Rosso logrer som en helt i søvne og leppene dirrer er jeg overbevist om at han er i skogen med Zebra-zebra og deg!!!

Så bra dere rekker å trene så mye rundering! Her går det i TAG-teach oppgave og GF`er.

Jeg har en måned før eksamen fått meg en utfordring. Mocca er ikke helt seg selv for tiden og blir sansynligvis byttet ut med Rosso på eksamen.

Selv om han selvsagt er trent mye, har jeg brukt han litt til å teste mine trenerferdigheter ved å lære inn andre typer øvelser enn GF`er, som å løfte bena sine på kommando... Hehe, synes jeg ser han på eksamen når vi skal baklengskjede en oppgave og han tilbyr benløft...

Ullis sa...

Det låter som om ni har det riktigt trevligt på era träningar! Synd att ni är så långt bort ;) Här har det inte blivit så mycket sökträning efter senaste tävlingen, men ska iväg på söndag - det ser jag fram emot!

Aase sa...

Hei Vivian!
Takk for oppmuntringen- det hjalp! Nå er jeg nesten meg selv igjen:-)
Det går selvsagt bra å bruke Rosso - han er jo trent fra før som du sier,og var veldig ivrig etter å jobbe+ matvrak og lekesugen= suksess
Hei Ulrika:Vi skulle gjerne hatt dere nærmere oss ! Både fordi dere er veldig hyggelige og fordi vi kunne fått gode råd når vi trente både rundering og lydighet.
Blir moro å møtes i Trondheim hvertfall!

Guro sa...

Onsdag er en ny dag med nye figurantduellsjanser :-D Og det skal jo sies at du hadde en veldig flink duellant! ;-) Vi på vår side er bare lykkelige for at noen orker å være figuranter for propellen vår, he he...

Aase sa...

Jepp,Christine er kjempeflink! Flott at hun vil være med,- hun som ikke driver med rundering selv,- og sikkert har hundre andre ting å gjøre! Jeg kommer på onsdag,- så da får vi se hvem som skal duellere da:-)Hilma blir nok en super runderingshund når hun blir stor,- har jo både farten og halsen inne allerede;-)
Vi snakkes!
aase

Lene , Fride og Kira sa...

å jeg e misunnelig!! jeg vil også være med på rundering! Og fenris er nok helt klar (hvis noen figuranter tåler bli veltet..)! Bare det at jeg jobber jo om kveldene så jeg fikk jo ikke blitt med på kurset -selv om jeg ville veldig!!
Men kanskje dere kan holde et lynkurs for oss "grønne", så vi likevel kan bli med i "gruppa".
Håper vi sees snart -jeg må jo se det nye gule vidundret!! Og forresten TAKK for alle morsomme (og tårevåte) mailer!! Bla høstens kurs likte jeg godt - den henger på kjøleskapet!..

Aase sa...

Hei.
Jeg vil gjerne bli veltet av Fenris jeg;-)
Vi skal antageligvis trene neste søndag så kanskje du kan komme da??

Jeg likte også den med høstens kurs:-)
Håper vi ses snart da!
aase

Guro sa...

Vi registrerer at runderingskurs dag 2 har fått førsteside og alt i Ring Blad-bilaget :-)

Aase sa...

Så det ja :-)Hadde vært fint om en sånn artikkel kan gjøre folk såpass nysgjerrige at de blir med oss på trening.(har ikke spesielt stor tro på det da men..) Hadde jo vært kjekt med ei stor brukshundgruppe!
Vi ses vel kanskje neste søndag?
Aase

Kari-Anne Undlien sa...

HVOR finner jeg dette bilaget på nett?? Har vært på www.ringblad.no og snoket men finner intet der..

Sendte de en mail, men har ei fått svar :o(

Morro at det ble forside da :o)

Aase sa...

Jeg veit ikke om det ligger ute jeg,- men hvis du er snill jente,- kan du få et eksemplar av bilaget av meg. Skal spørre naboen om de kan avse sitt jeg..Vi ses vel snart på trening??Aase

Kari-Anne Undlien sa...

Selvsagt (!) er jeg den snilleste jenta i verden, Aase! *blunke-blunke* :o)